Handige hondentraining tipsSpeciaal voor honden

In het nieuwe jaar 2023 starten we met onze speciale zondagmiddag tips & trucs les die je eenmalig kan bezoeken of ook als onderdeel van je trainingsprogramma.  

Elke zondagmiddag om 14 uur wordt er een 30 minuten les gegeven rond een thema dat elke maand wisselt. Het is een les die je een keer per maand kan bijwonen op onze trainingslocatie in Amsterdam en je ontdekt technieken en superhandige trucjes om met je hond verder te werken.

Dit zijn thema’s die je niet standaard in het trainingsprogramma vindt en we merken dat mensen juist vaak hulp willen bij deze onderwerpen. Kijk naar onderstaande thema’s en schrijf je in:

Januari:     Lopen aan de lange lijn
Februari:   Agility proefles
Maart:       Hond & fiets
April:         Veilig ritueel om nieuwe mensen te ontmoeten
May:         Speuren
June:        Honden met honden 
July:         Workshop ‘Ik ga op vakantie met mijn hond’ Een goede start: belangrijke informatie voordat je een puppy aanschaft

Rust: begin met het vertrouwen opbouwen

De welbekende 3 r’en Rust, Reinheid, Regelmaat zijn hierin belangrijk. Door consistent en consequent te zijn, bouw je het vertrouwen op met je pup. Op gezette tijden slapen, voeren en uitlaten zorgt ervoor dat de hond snel zindelijk wordt en/of blijft. Neem ook echt de tijd voor dit alles, dat geeft ook rust voor jezelf.

Het zetten van grenzen is heel belangrijk voor het inbrengen van rust bij de hond. Geef de hond een eigen (gouden) plek waar hij na het uitlaten en op gezette tijden tot rust mag komen zonder al de omgevingsprikkels te moeten verwerken. Zie ook mijn tip over ‘Bench of geen Bench’.

Zijn emmertje is overvol na een dag vooral als hij net in jullie gezin/roedel is gekomen. Beweging: wandelen, rennen, spelen

Wandelen hoe vaak en hoe lang?

Vaak denken mensen dat het goed is om de hond lekker moe te maken door veelvuldig en vooral lange wandelingen te maken. Goed gedoseerde en rustige regelmatige beweging is belangrijk voor een betere spierontwikkeling, motoriek en uiteraard voor het aanleren van sociale vaardigheden. 

Te veel en te lang wandelen of intensief te laten rennen is gevaarlijk voor het skelet en de spieropbouw van de hond. Je mag maximaal 10 minuten per levensmaand per keer wandelen. Met een puppy van 8 weken (2 maanden) mag je maximaal 20 minuten wandelen. Vooral bij grote hondenrassen is dit heel belangrijk om deze vuistregel te hanteren. 

Kijk vooral goed naar je pup om te zien of hij of zij moe is. Daarbij kun je op de volgende signalen letten: hond gaat zitten, hijgen, liggen, wil niet verder lopen of loopt ver achter en hij luistert niet meer (goed) naar de voor hem bekende commando’s. Je mag hem gerust optillen en dragen als hij een of meerdere van deze signalen vertoont.

Veilig spelen voor een zelfverzekerde en sociale pup

Spelen is ongelofelijk belangrijk voor puppy’s, ze begrijpen elkaars taal. Spel zorgt ervoor dat honden andere honden kunnen lezen en het is van levensbelang. Het zorgt ervoor dat hij een stabiele sociale en zelfverzekerde hond wordt. Let wel op dat de puppy’s ongeveer even groot zijn en er geen lijnen aan zitten die in de knoop kunnen raken want dat zorgt voor paniek en stress. Ook de energie is belangrijk: de ene pup is veel wilder en lomper dan de andere. Het is heel verstandig om de pup te laten spelen met een rustige sociale volwassen hond. Die kan heel goed en veilig grenzen aangeven aan de pup. Daardoor leert de pup zich sociaal goed te gedragen ook bij andere honden en puppy’s. 

Als je zelf speelt met de pup zorg dan voor een veilig speeltje, bijvoorbeeld een bijtrol. Kijk uit met de zogenaamde flossen en laat je pup nooit alleen met speelgoed waar hij dingen van af kan bijten en op kan eten. En last but not least: speel nooit met stokken, die kunnen levensbedreigende keel en mond wonden veroorzaken.Handtarget training: de techniek

Door het gebruik van handtarget zorg je voor een perfecte positie en bewerkstellig je een grote focus van je hond op jou en jouw lichaam. Bij Obedience wordt bij het aanleren van de positie meestal met handtarget gewerkt, omdat het:

A. een basis is waar je altijd naar terug kunt als de hond niet meer netjes volgt of uit positie is en

B. de meest hondvriendelijke en effectieve manier is om de positie aan te leren.

Stap 1:

Zorg ervoor dat je grote stukken worst of kaas gebruikt. Te kleine stukjes vallen uit je hand en de hond kan ze snel uit je hand grissen. Als je grote stukken gebruikt kan hij goed bij de beloning en dat zorgt ervoor dat je de positie perfect kunt sturen.

Stap 2:

Houd het grote voertje in je hand tussen duim en middel- en ringvinger (als een theekan tuitje) en wacht tot je hond met zijn snuit naar je hand gaat.

Stap 3:

Je hand is de ‘heilige graal’ en blijft altijd stil in positie. De positie is meestal naast je linker heup en bij een kleinere hond iets lager. Zorg dat de hond met uitgestrekte nek bij je hand kan. Houd je hand niet te hoog anders gaat de hond springen naar je hand. 


Handtarget training - hondvriendelijke en effectieve manier is om de positie aan te leren.
Handtarget training - hondvriendelijke en effectieve manier is om de positie aan te leren.
Handtarget training - hondvriendelijke en effectieve manier is om de positie aan te leren.

Stap 4:

Blijf stil staan en laat de hond tegen je hand/voertje drukken en geef tegendruk.

Doordat je hond in je hand drukt en jij tegendruk geeft, gaat de hond vanuit zijn achterhand stuwen (zoals je ook ziet bij paarden). Ten eerste is vanuit de achterhand stuwen beter voor het skelet (nek/schouders) en het versterkt de spieropbouw. Daarnaast is het gevolg van het stuwen dat de hond zijn voorpoten gaat uitstrekken naar voren en dat is het beeld dat we willen zien bij Obedience.

Stap 5:

Timing is alles: als je begint, begin je met 1 stap, clickt af als de hond blijft drukken en zijn voorpoten strekt. Rustig opbouwen! De grootste valkuil is dat we te snel willen en dat daardoor de hond het niet meer begrijpt of dat het slordig wordt. 

Stap 6:

Na click en het voertje is de opdracht klaar. Daarna begin je met stap 1 weer. Kijk naar de focus van je hond en als hij 3 stress symptomen laat zien, zoals tongelen (heel snel met tong naar neus), wegkijken, borstelen, plassen of poepen stop de oefening en doe een makkelijke oefening die hij al kent om zijn zelfvertrouwen weer terug te krijgen. Bij 1 of 2 stress symptomen kun je de oefening afmaken maar maak het korter zodat je goed kunt afsluiten.

Volgwerk Demo – Mechelse Herder Noak

Belangrijk:

In het begin is het belangrijk altijd en veelvuldig te belonen om de oefening goed aan te leren. Je gaat pas interval belonen als de hond de oefening volledig beheerst.
Wat neem je mee naar de training?

 • Je hond 🙂
 • Halsband en riem
 • Veel beloningssnoepjes/worst
 • Een veilig speeltje: een bal met een touw of een dummy of bijtrolletje zodat je samen kunt spelen
 • Jas/bodywarmer met grote zakken of een heuptasje voor het voer en speeltje
 • Water hebben wij op de club, maar altijd handig om een flesje en drinkbakje mee te nemen
 • Halsband of tuig (zie hieronder tips)

Je kan alle nodige spullen bij ons kopen, kijk alvast wat we bieden – click hier

Lees andere handige hondentraining tips voor een snel resultaat hier onder.

TopWelke halsband of welk tuig neem ik?

Veel mensen vragen mij wat het beste tuig of halsband is. Ik vind dat het niet uitmaakt wat je gebruikt, als het maar veilig is en werkt voor jouw doel.

Voor een angstige rescue hond is een anti-ontsnappingstuig heel nuttig. Voor een hond die al netjes aan de riem loopt en niet uitvalt of trekt kun je gewoon een halsband naar keuze nemen.

Ik heb geen voorkeur als het maar helpt met het doel wat je hebt. Soms is een gentle leader (bandje om de snuit) handig want dat kan werken tegen trekken en/of fixeren. Ik zou deze wel samen met een halsband en een koppelriem gebruiken, want uit alleen een gentle leader kunnen honden ontsnappen: een gekke draai en ze zijn eruit.

Daarnaast is het belangrijk om de gentle leader niet naar je toe te trekken als de hond voor loopt, want een nekhernia ligt op dan de loer. Dus veiligheid voor je hond, jezelf en de omgeving staat bij mij voorop.

Voor speuren zijn er weer andere tuigjes waarbij de hond meer met de neus op de grond gaat en ze minder last hebben van de tegendruk die jij geeft tijdens speuren. Jut- of trektuigen worden voor bijvoorbeeld pakwerk gebruikt, met een handvat op het tuig kun je hond enthousiast maken en hoger in energie zetten. Dat wil je natuurlijk niet als je gewoon een poep en plas rondje in de buurt loopt. Jut- of trektuigen gebruik je voor een bepaald doel en dat is niet rustig naast lopen.

Als je hulp nodig hebt bij het uitzoeken of gebruiken van de verschillende hulpmiddelen laat het mij weten!

  Top  Bench of geen bench?

  Ik krijg veel vragen over de nut en noodzaak van een bench. Als ik naar mijzelf kijk vind ik het heel prettig na een dag hard werken of een ontspannen leuke dag, heerlijk om in mijn eigen bed te kruipen. Even geen prikkels. Mensen slapen ongeveer 7 tot 8 uur en honden tussen de 12-14 uur. Als ik na mijn dag hard werken ook de hele avond en deel van de nacht moet ‘aan staan’ dan houd ik dat niet lang vol. Dat geldt ook voor je hond. Een eigen plek waar rust is en waar hij niet gestoord wordt is heel belangrijk voor de mentale gezondheid van je hond. Een bench kan daar heel goed bij helpen. Train het op een leuke manier: altijd iets lekkers in de bench en een fijn dekentje en binnen no-time is jouw hond verzot op zijn plekje. Het geeft jou rust en ruimte om andere dingen te doen zonder dat je wordt afgeleid. Plaats de bench op een veilige plek; in een rustige hoek van de kamer. Op deze wijze heeft hij aan de achterkant en een zijkant van de bench geen prikkels (want muur). 

  Je hoeft niet op eieren te lopen of te fluisteren, honden wennen heel snel aan de normale geluidsprikkels in huis. De bench hoeft ook niet mega groot te zijn, als ze kunnen liggen, zitten en omdraaien is het voldoende. Ik zelf heb een grote mechelse herder en voor hem heb ik de allergrootste bench genomen, maar als ik op vakantie in Frankrijk ga neem ik altijd een kleinere mee en die vindt hij net zo fijn. 

  Top  Wanneer weet je of de hond de oefening kent?

  Hondentraining tips

  Een hond kent de oefening en het commando als jij hem 5 keer laat uitvoeren en hij hem 4x goed doet. Hij mag 1 foutje maken maar niet bij de eerste of laatste uitvoering. Dan weet je dat hij hem heeft opgeslagen.  Openingstijden

  Trainingslocatie – Handbalstraat 1, Amsterdam
  HSV de Oeverlanden
  Maandag:   18:00 – 21:00
  Donderdag:   9:00 – 21:00
  Zondag:   9:00 – 18:00

  Plan bezoek op onze trainingslocatie

  Privé trainingen in Spaarnwoude of consult aan huis
  Maandag:   14:00 – 17:00
  Dinsdag:   14:00 – 18:00
  Woensdag:   14:00 – 18:00
  Vrijdag:   9:00 – 13:00
  Zaterdag:   15:00 – 18:00  Heb je iets aan deze hondentraining tips? Schrijf je in voor onze updates:

   Top