Positieve en negatieve bekrachtiging en correctie in de hondentraining

Timing is alles vooral in de hondentraining. Eerste belangrijke advies dat ik wil geven is: kijk goed naar je hond en train nooit alleen. Laat iemand meekijken, want zelf ben je met zoveel dingen tegelijk bezig dat de kans groot is dat je het verkeerde gedrag beloond. Daarnaast heb je met verschillende oefeningen zoals het volgen, geen goed zicht op de positie van de hond.

De hond maakt ‘foto’s’ dus ook de foute beloning slaat hij op als bevestiging van goed gedrag. De hond raakt in de war als hij het gedrag herhaald en de beloning uit blijft en bij jou ligt een oneerlijke frustratie op de loer. 

Laat iemand die verstand heeft van de oefeningen en training meelopen en -kijken. 

Ik geef de clicker aan degene die met mij meeloopt in de training van mijn honden: degene die meeloopt clickert in feite mij want hij of zij bepaalt wanneer de hond de oefening perfect uitvoert en wanneer ik dus de beloning mag geven.

In de training maken we gebruik positieve en negatieve bekrachtiging en correctie. Ik zal het positieve en negatieve van de bekrachtiging en correctie uitleggen. Want vooral deze twee klinken ambivalent: negatieve bekrachtiging en positieve correctie. 

Het is heel belangrijk dat je weet wat je aan het bekrachtigen bent. Het kan zijn dat je denkt dat je een correctie uitvoert om gedrag te verminderen, terwijl de hond het ziet als een bekrachtiging. Nou ik kan je vertellen…dan heb je echt iets om te repareren. 

Iets opbouwen is het mooiste wat er bestaat,

maar geloof me – reparaties wil je voorkomen!!!

Positief staat voor iets toevoegen en negatief staat voor iets weghalen

Bekrachtiging:

Positieve bekrachtiging
Iets heerlijks toevoegen

Negatieve bekrachtiging
Iets vervelends weghalen

Correctie:

Positieve correctie
Iets vervelends toevoegen

Negatieve correctie
Iets heerlijks weghalen

Positieve en negatieve bekrachtiging en correctie in de hondentraining uitgelegd - MeAndMyShadow Hondenschool in Amsterdam

Ik zal een aantal voorbeelden geven van alle vier opties.

Door de positieve en negatieve bekrachtiging wordt het gedrag dat je wilt zien versterkt

  • Bij een positieve bekrachtiging voeg je iets toe: beloning met spel of voer. De hond is prachtig snel gaan zitten, je clickt af en je geeft de beloning. Een ander duidelijk voorbeeld is volgen met handtarget: hond volgt hand met (uitgestelde) beloning en je clickt als hij dit een aantal passen volhoudt.
  • Bij een negatieve bekrachtiging haal je iets weg: als je volgens de klassieke methode werkt, kun je bijvoorbeeld de druk van je hand bij de zit of af oefening verminderen en later helemaal weghalen. Ander goed voorbeeld van een negatieve bekrachtiging is het Postbode syndroom. Postbode komt aan: hond blaft: Postbode gaat weg. Zo zie je dat honden voor je het weet zichzelf negatief kunnen bekrachtigen. Honden die andere (vervelende) honden, katten of kinderen wegblaffen hebben dit ook zelf aangeleerd en negatief bekrachtigd gedrag is versterkt. Gedragsproblemen worden derhalve geregeld veroorzaakt door zelf aangeleerde negatieve bekrachtiging.  

Positieve en negatieve correctie gebruik je om ongewenst gedrag te laten afnemen of uitdoven. 

Ook hier geldt; bij positieve correctie voeg je iets toe en bij negatieve correctie neem je iets weg. Bij beide correcties moet het iets zijn dat belangrijk is voor de hond, want:

Een correctie is pas een correctie als je ziet dat het ongewenste gedrag afneemt!

  • Voorbeeld van een positieve correctie is een rukje aan de halsband of je hand naar de halsband brengen als de hond het speeltje niet wil lossen. Bij dat laatste is het heel belangrijk dat je weet wat en hoe je aan het corrigeren bent, want voor je het weet ben je het gedrag juist aan het bekrachtigen. 

Ga nooit het gevecht aan bij lossen door aan het speeltje te trekken of het vast te houden, jij kunt dat zien als een positieve correctie, maar in feite bekrachtig je dat de hond moet vasthouden bij het trekken. Eigenlijk heb je hiermee een positieve bekrachtiging bewerkstelligd (je hebt iets toegevoegd en bevestigd) in plaats van positieve correctie (iets toegevoegd om gedrag af te laten nemen). Dat betekent dat je dit verkeerde gedrag aan het bevestigen bent (geweest). Geloof me…dit zie ik geregeld en niet alleen bij dit voorbeeld. 

Als je met je handen van het speeltje afblijft en de hond rustig bij de halsband pakt en het commando ‘los’ geeft, ga je niet het gevecht aan maar je gebruikt een positieve correctie; de hand is hierbij de toevoeging. De positieve bekrachtiging voeg je na het lossen toe door direct en altijd te belonen met het speeltje, een ander speeltje of voer. Een voorbeeld van een negatieve correctie is de ‘Time out’. Ik denk dat de ‘Time out’ de meest heftige negatieve correctie is die je een werkhond kunt aandoen. Een ‘Time out’ is eigenlijk voor jezelf om weer uit je frustratie te komen en rustig te worden. Dat is allemaal goed bedoeld en fijn om jezelf te kunnen resetten, maar houd er wel rekening mee dat je de hond een heftige negatieve correctie geeft.

Wanneer je ziet dat je bij een training niet het gewenste resultaat behaald, laat een ervaren trainer meekijken. Er zijn zoveel mogelijkheden en methodes om resultaten te behalen en voor elke geleider, elke hond en vooral elke combinatie zijn er effectieve en minder effectieve training opties. Lees, kijk, leer en pas toe. Kijk dan weer of het toegepaste effect heeft. Alles in kleine stapjes zodat het overzichtelijk blijft en je duidelijk kunt zien of je het juiste aan het bekrachtigen bent of dat je je bewust bent dat je ongewenst gedrag aan het bekrachtigen bent. 

Honden zijn ongelofelijk vergevingsgezind: je mag fouten maken. Het wordt pas lastig als je onbewust voor langere tijd de hond hebt beloond voor ongewenst gedrag. Ook dan is reparatie mogelijk, het duurt alleen langer voordat je het gedrag hebt uitgedoofd.
Openingstijden

Trainingslocatie – Handbalstraat 1, Amsterdam
MeAndMyShadow bij HSV de Oeverlanden
Maandag:   18:00 – 21:00
Donderdag:   9:00 – 21:00
Zondag:   9:00 – 18:00

Plan bezoek op onze trainingslocatie

Privé trainingen in Spaarnwoude of consult aan huis
Maandag:   14:00 – 17:00
Dinsdag:   14:00 – 18:00
Woensdag:   14:00 – 18:00
Vrijdag:   9:00 – 13:00
Zaterdag:   15:00 – 18:00