Reptielenbrein

Hoe reageren honden op gevaarlijke situaties, wat heeft ‘Reptielenbrein’ mee te maken en hoe kan je het best mee omgaan

Reactie van honden op gevaarlijke situaties en angst is: ‘Freeze’, ‘Flight’, ‘Fight’

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is een hond een ‘freezer’ en een ‘flighter’. Een hond zal eerst bevriezen daarna vluchten en als het echt niet anders kan, omdat hij letterlijk in een hoek is gedreven, zal hij pas in de vechtmodus gaan. 

Om het reptielenbrein heen ligt ons zoogdierenbrein (limbisch brein: sociaal contact en emotie) en daarom heen ligt het mensenbrein (neocortex: intellect, taal, ratio).

Het reptielenbrein zou je ongeveer 5% van je leven moeten gebruiken bij zeer gevaarlijke situaties. Laatst las is een onderzoek dat ons reptielenbrein in onze maatschappij maar liefst 65% tot 75% ‘aanstaat’. Dit verklaart het enorme stress niveau bij veel mensen en het grote percentage burn-out klachten. 

Hoe reageren honden op gevaarlijke situaties - MeAndMyShadow Hondenschool in Amsterdam
Freeze

Honden die continu aan prikkels worden blootgesteld kunnen die op een gegeven moment ook niet meer verwerken. De prikkels sijpelen door de beschermde zoogdierenbrein laag. Ze gaan bevriezen, willen vluchten en als dat niet kan gaan ze bijten of snappen. 

Uit het niets….

Die hoor ik geregeld maar uit het niets gebeurd er nix. Het betekent dat je zeker 5 of meer signalen en/of prikkels hebt gemist en niet serieus hebt genomen. 

Ik merk soms ook in hondentraining dat mensen vaak te lang doorgaan en het gedrag van hond negeren of niet zien en de hond dwingen om de oefening af te maken. 

De hond raakt overprikkeld en het reptielenbrein wordt geactiveerd. 

De hond gaat wegkijken of ezelen, dat betekent dat hij in de freeze modus gaat en wil bij de baas weg. Spanning op de lijn: flight modus en als je dan doorgaat met de oefening heb je grote kans dat hij je het op een andere manier duidelijk maakt dat hij angstig is en dan zal hij gaat bijten (in de riem of een hand, arm of been). 

Als een hond een oefening niet snapt laat hij 3 of meer stress signalen zien, bijvoorbeeld wegkijken, gras eten, voorpoot optillen, blaffen of tongelen (tip van de tong gaat snel en achterelkaar naar de neus). 

Respecteer deze stress en stop de oefening.

Eindig de trainingssessie met een oefening die hij zeker beheerst om zodoende zijn zelfvertrouwen weer op te bouwen.
Openingstijden

Trainingslocatie – Handbalstraat 1, Amsterdam
MeAndMyShadow bij HSV de Oeverlanden
Maandag:   18:00 – 21:00
Donderdag:   9:00 – 21:00
Zondag:   9:00 – 18:00

Plan bezoek op onze trainingslocatie

Privé trainingen in Spaarnwoude of consult aan huis
Maandag:   14:00 – 17:00
Dinsdag:   14:00 – 18:00
Woensdag:   14:00 – 18:00
Vrijdag:   9:00 – 13:00
Zaterdag:   15:00 – 18:00