Associatief leren van honden

Stoppen met blaffen op commando is wat veel baasjes willen. Maar hoe doe je dat? Lees dit verhaal over herder Noak en associatief leren van honden.

Je hebt vast wel eens gehoord van het Pavlov effect. Hond hoort belletje en krijgt voer. Na een paar keer heeft de hond de associatie gelegd tussen het belletje en voer en gaat kwijlen als hij het belletje hoort. Dit is klassieke conditionering, zie uitleg ook in mijn blog over Hoe leren honden en hoe zou jij zelf willen leren?’.

Pavlov en de deurbel

Laten we eens doorgaan op het belletje… Honden reageren op de deurbel, omdat het baasje na het geluid direct op staat en naar de deur loopt. De hond kopieert het gedrag van de baas en loopt naar de deur al dan niet luid blaffend. 

stoppen met blaffen

Wij hebben laatst he-le-maal in een deuk gelegen om mijn Mechel Noak. Wij hebben sinds kort een alarmsysteem in ons huis met een camera deurbel. Als iemand op die deurbel drukt gaat eerst de ringtoon van mijn iPad en daarna die van mijn iPhone. Eerste keer was er uiteraard geen reactie van mijn hond toen ik na het beantwoorden van mijn iPhone naar de voordeur liep. Tweede keer, een dag later, zag ik al dat hij aan het observeren was. Ringtone + ringtone = baasje loopt naar voordeur. Derde keer begon hij te blaffen en ging voor de deur van de woonkamer staan want hij had de associatie al gelegd. 

Zo snel gaat dat dus.

Wij gingen op vakantie naar Frankrijk en zaten daar in een huisje dichtbij het strand te genieten van een aantal overheerlijke oesters en een koele sauvignon blanc. Ineens uit het niets: Ringtone iPad ging af….ringtone iPhone ging af…Wij wisten dat er iemand voor onze deur in Nederland stond. 

Kijken wat Noak gaat doen….Hilarisch…. Meneertje ging om zich heen kijken en voorzichtig blaffen. Zo’n ik moet hier iets mee maar weet niet wat blafje. Maar hij ging niet naar de voordeur van ons Franse huisje. Hij legt dus wel de connectie met de ringtones en de deurbel en dat hij daar iets mee moet, maar als hij op een ander plek is legt hij de connectie niet met die andere voordeur. 

Je denkt misschien nu, ja leuk verhaal maar ik wil juist dat gedrag afleren want ik wordt gek van dat geblaf.

De opties

1. Associatie aanpassen

Ik kan een test doen. Ik zet de ringtone van mijn iPad uit, dan gaat dus alleen mijn iPhone af als de deurbel gaat. Kans is groot dat hij dan elke keer naar de deur loopt als mijn iPhone gaat. Maar als ik de ene keer niet opsta en naar de deur loop en de andere keer wel, dan zal de associatie afnemen. 

Toch heb ik nog een andere optie, want met genoemde optie pas ik mij aan aan het gedrag van mijn hond. Lekker makkelijk 🙂 

2. Eerst ‘luid’, dan ‘stil’

De andere optie is om het gedrag te om te zetten naar gedrag dat je wilt zien. Stoppen met blaffen als de bel gaat, oftewel zwijgen als de deurbel gaat.

En dat ga ik nu met Noak de Mechel aanpakken. Hij kan al op commando blaffen, want dat heeft hij geleerd bij de IGP training. Nu nog het ‘Stil’ aanleren met de clicker. Ik houd jullie op de hoogte…wordt vervolgd!Openingstijden

Trainingslocatie – Handbalstraat 1, Amsterdam
MeAndMyShadow bij HSV de Oeverlanden
Maandag:   18:00 – 21:00
Donderdag:   9:00 – 21:00
Zondag:   9:00 – 18:00

Plan bezoek op onze trainingslocatie

Privé trainingen in Spaarnwoude of consult aan huis
Maandag:   14:00 – 17:00
Dinsdag:   14:00 – 18:00
Woensdag:   14:00 – 18:00
Vrijdag:   9:00 – 13:00
Zaterdag:   15:00 – 18:00