Van Puppy naar Puber Hond

Hij deed alles perfect tot een maand of 6-7. Een perfect pup. Hierkomen, zit, af en blijf zelfs met afleiding en nu….

OMG wat is er gebeurd? Grote kans dat jouw lieve puppy aan veranderen is in een opstandige puberende hond!

De hormonen gieren door het lijf en de oogkleppen gaan steeds meer open staan.

Hierdoor komen er na een paar maanden steeds meer prikkels binnen en wordt zijn blik verbreed en verdiept. Hij reageert daar vervolgens op, tevens gaat hij daardoor dingen uitproberen gewoon omdat het in hem opkomt en het blijkbaar kan. Weglopen als je hier roept en mooi niet meer terugkomen.

Echt pubergedrag dat het vertrouwen een flinke knauw kan geven. 

Opstandige puberhond

Wat kan jij doen? 

Puberhond gaat alle kanten op, wat nu?

Denk in uitdagingen en oplossingen en niet in problemen. Als je weet dat dit pubergedrag kan gaan voorkomen, ben je voorbereid en in ieder geval minder verrast of geïrriteerd. Bedenk dat een hond net zo leert als een mens: kinderen die gaan puberen gaan ook vaak alle kanten op behalve de kant die jij wil. Herkennen en erkennen: begrip is stap 1!!!!!

Wist je dat de puber honden even goed kunnen leren als puppy?

Doorgaan met aanleren steadyness/zelfbeheersing is heel belangrijk en kan er voor zorgen dat het vertrouwen weer wordt hersteld. Eigenlijk heb je weer positieve ervaringen nodig en daar ga je samen aan werken.

De puber honden kunnen even goed leren als puppy! Duurt misschien wat langer, want ze hebben al een routine, maar pubers en oudere honden zijn beter in aandacht houden. 

Puber hond trainen 

Je kan natuurlijk zelf met je hond werken, maar onder onze begeleiding krijgt je heel veel handvatten om thuis te trainen en de veiligheid te waarborgen. 

Een speciale puber hond training is gericht op het creëren van positieve ervaringen, nieuwe uitdagingen en versterking van de band met je puber hond. 

  • Trainen met een lange lijn

De hond mag de keuze maken om niet te komen als je roept, maar je kunt ervoor zorgen dat hij niet de weg op schiet of een andere aangelijnde hond gaat lastigvallen. Met andere woorden hij mag de fout in gaan maar hij leert dat het hem niets oplevert en je houdt het veilig voor je hond en de omgeving. 

  • Belang van beloning

Uiteraard beloon je uitbundig als hij ook na weigering en twijfel en tien keer roepen toch naar je toekomt! Dat levert dus echt wat op voor hem. 

  • Nieuwe uitdagende dingen leren. 

In de puber cursus bieden wij ook hele leuke uitdagende behendigheidsspelletjes, zodat jullie samen nieuwe dingen gaan leren. Ook dit is belangrijk voor het onderlinge vertrouwen. 

Reflectie 

Theorie over de natuurlijke fases en het leerproces van de hond kan je vinden op veel paginas, kijk bijvoorbeeld verder op:

https://www.licg.nl – Het LICG is een onafhankelijke stichting die informatie en advies geeft over de aanschaf en verzorging van huisdieren. De informatie van het LICG heeft een wetenschappelijke basis.

https://www.houdenvanhonden.nl/ – Raad van beheer, de organizatie die staat voor de relatie tussen mensen en honden

Kennis zorgt voor begrip en begrip zorgt voor vertrouwen.

Nieuwsgierig naar onze oefeningen en wil je leren hoe je de band met je puber hond kunt versterken, plan een gratis intake via de website en kom bij ons langs!

Openingstijden

Trainingslocatie – Handbalstraat 1, Amsterdam
MeAndMyShadow bij HSV de Oeverlanden
Maandag:   18:00 – 21:00
Donderdag:   9:00 – 21:00
Zondag:   9:00 – 18:00

Plan bezoek op onze trainingslocatie

Privé trainingen in Spaarnwoude of consult aan huis
Maandag:   14:00 – 17:00
Dinsdag:   14:00 – 18:00
Woensdag:   14:00 – 18:00
Vrijdag:   9:00 – 13:00
Zaterdag:   15:00 – 18:00