Verhuishonden het gouden mandje geven die ze verdienen

Verhuishonden en honden geadopteerd uit het buitenland tonen soms gedragsproblemen die best lastig zijn. In 6 stappen leggen we uit hoe je jouw hond nieuw gedrag kunt aanleren.

De meeste honden en eigenaren van een verhuishond lopen tegen dezelfde problemen aan en de meest voorkomende uitdaging is socialisatie met mensen. Veel verhuishonden hebben in het buitenland op straat of in het asiel in een roedel geleefd, dus met de sociale onderlinge hond communicatieve vaardigheden gaat het prima. De communicatie met mensen is de uitdaging voor de meeste verhuishonden. En door Covid restricties in afgelopen 2 jaar is de socialisatie minimaal geweest. 

Als honden bang zijn en geen vertrouwen hebben, kunnen ze niet leren.

6 stappen om jou verhuishond een nieuw gedrag aan te leren

Verhuishonden - MeAndMyShadow

Stap 1: Begin met het vertrouwen opbouwen

De welbekende 3 r’en Rust, Reinheid, Regelmaat zijn hierin belangrijk. Door consistent en consequent te zijn, bouw je het vertrouwen op met je verhuishond. Op gezette tijden slapen, voeren en uitlaten zorgt ervoor dat de hond snel zindelijk wordt en/of blijft. Neem ook echt de tijd voor dit alles, dat geeft ook rust voor jezelf.

Stap 2: Angst aanpakken 

Meest voorkomende angsten zijn:

Kopschuw: bang voor handen bij de kop, is gedrag wat verhuishonden kunnen hebben.

Food nijd: hond wil geen hand bij zijn bak als hij eet.

Als een hond kopschuw is zorg er dan voor dat je hem niet gaat dwingen. Dat betekent dat je niet elke keer moet checken of hij er nog last van heeft. En denk ook niet: hij moet er maar mee dealen of overheen zijn. 

Je kunt dit gedrag niet uitdoven door dwang. Wat je wel kunt doen is zorgen dat hij een positieve associatie gaat krijgen met handen. Voer hem bijvoorbeeld zijn eten uit de hand. Als je brokken voert, kun je zijn maaltijd tijdens de wandeling voeren, zodat hij wandelen als positief gaat zien en zijn aandacht op jou vestigt. Ook handig als een hond te snel zijn eten opschrokt, wat ook vaak bij verhuishonden het geval is. Ze zijn in de roedel gewend om zo snel mogelijk alles naar binnen te proppen. 

Bij Food nijd geldt ook: nooit dwingen! Blijf gewoon met je tengels van zijn voerbak af als hij aan het eten is. Ga er op een gepaste afstand bijstaan als hij eet, zonder dat je teveel doet of beweegt. Dan kan hij op een rustige manier het vertrouwen opbouwen dat zijn eten van hem is en dat hij het niet hoeft te verdedigen. Later als dat goed gaat kun je wel extra voer of een overheerlijke snack aanbieden met je hand als hij klaar is met eten. Je zegt: kijk wat ik voor lekkers heb, en voert hem het uit je hand. Zo leer je hem dat de hand goed volk is, de brenger van lekkers.

Stap 3: Grenzen zetten

Het zetten van grenzen is heel belangrijk voor het inbrengen van rust bij de hond. Geef de hond een eigen (gouden) plek waar hij na het uitlaten en op gezette tijden tot rust mag komen zonder al de omgevingsprikkels te moeten verwerken. Zie ook mijn tip over ‘Bench of geen Bench’.

Zijn emmertje is overvol na een dag vooral als hij net in jullie gezin/roedel is gekomen. 

Stap 4: Training

Als de basis met rust, reinheid en regelmaat is gelegd en het vertrouwen groeit, kun je gaan denken aan een training. Als een verhuishond problemen heeft met katten, fietsers, joggers en ander verkeer kun je dit gaan trainen bij ons. Door de training wordt de vertrouwensband enorm versterkt. Je bouwt aan het vertrouwen door samen positieve ervaringen op te doen. Ik heb een groot aantal verhuishonden geholpen, op ons veilige trainingsterrein, met fietsers en joggers. Maar wij doen ook trainingen met nep katten. Als de hond kiest om de fiets, jogger of kat te negeren, belonen wij met de clicker en heeeeel veel lekkers of heerlijk spelen met de hond.

Stap 5: Spelen

Spelen met je hond is fundamenteel voor het opbouwen van wederzijds respect en vertrouwen.

Stap 6: Hulp

Heb je hulp nodig thuis bij de opvoeding of het gedrag van jouw verhuishond? Wil je de vertrouwensband verstevigen of heb je hulp nodig in het verkeer of bij het uitlaten? Misschien is het vertrouwen al stevig en wil je graag oefeningen in trainen, omdat het leuk is om samen met je hond te werken en te sporten?

Neem contact met ons op via de website of telefonisch voor een intake!Openingstijden

Trainingslocatie – Handbalstraat 1, Amsterdam
MeAndMyShadow bij HSV de Oeverlanden
Maandag:   18:00 – 21:00
Donderdag:   9:00 – 21:00
Zondag:   9:00 – 18:00

Plan bezoek op onze trainingslocatie

Privé trainingen in Spaarnwoude of consult aan huis
Maandag:   14:00 – 17:00
Dinsdag:   14:00 – 18:00
Woensdag:   14:00 – 18:00
Vrijdag:   9:00 – 13:00
Zaterdag:   15:00 – 18:00