Hoe leren honden en hoe zou jij zelf willen leren?

Ik begin graag bij de laatste vraag: vind jij het fijn als alles wordt voorgedaan, gedefinieerd en jij alles moet onthouden en nadoen? Of vind jij het prettig als er een vraagstuk wordt neergelegd waarbij jij zelf mag ontdekken wat de antwoorden, uitkomsten of oplossingen zijn? Deze vraag stellen is hem eigenlijk al beantwoorden, toch? Ik krijg veel zelfvertrouwen en voel met trots als ik zelf tot een bepaalde oplossing van een uitdaging kom. Daarnaast heb ik de oplossing of het antwoord zelf bedacht en uitgevonden dus ik vergeet het ook nooit meer. Definities en aangeleerde kennis worden in een ander deel van ons brein opgeslagen en de kans is groot dat ze vervagen of helemaal niet meer terug te halen zijn.

Hoe leren honden volgens de operante methode?

Honden zijn net als wij zoogdieren en je raadt het al: zij leren op dezelfde wijze

Ze moeten het zelf uitzoeken, het duurt langer maar de hond blijft de oefening voor altijd onthouden.

In de hondentraining werken wij met beide methodes: de klassieke methode en de operante methode.

Het aanleren van de ‘zit’ oefening kan volgens de klassieke methode als volgt: je houdt een voertje voor de neus van de hond en tilt je hand omhoog en boven de kop/rug van de hond. Hond volgt het brokje en gaat daardoor meestal gelijk zitten. Je beloont de hond met de brok.

Als je de zit oefening op de operante manier aanleert, dan zeg je niets en je doet ook niets en wacht tot de hond gaat zitten. Soms gaat hij eerst lopen, liggen, gapen, krabben, snuffelen, gras eten etc omdat ze niet begrijpen wat je van wilt en ze willen graag pleasen.

Uiteindelijk gaat de hond zitten en je klikt met de clicker of met een clicker woord en je beloond de hond met een voertje. Je zult zien dat het de eerste keer lang kan duren voordat de hond doorheeft wat de bedoeling is want hij moet het zelf uitzoeken en haalt dus alles uit de trukendoos en elimineert daarmee wat er niet wordt gevraagd. De 2e keer gaat de hond al iets sneller zitten en de 3de en 4de keer gaat hij nog sneller zitten en heeft het door de oefening is die van hem verwacht wordt. Daarna kun je ook het commando er aan koppelen.

Er zitten aan beide methodes uiteraard voor- en nadelen. Bij onze hondenschool passen wij beide methodes toe. Uiteraard zijn ze altijd met positieve bekrachtiging (voertjes of speeltjes). Als een hond nog niet weet wat de bedoeling is en gaat snuffelen, krabben, weglopen of een ander stress-signaal geeft dan negeren we dat. Als hij laat zien wat wij willen, wordt hij beloond.

Voordeel van de klassieke conditionering is dat het snel aangeleerd wordt, maar het nadeel is inherent aan het voordeel: het wordt sneller vergeten

Nadeel van de operante methode is dat het lang duurt en veel geduld kost, jij en de hond kunnen gefrustreerd raken. Maar als je de rust en ruimte neemt en je erop voorbereid dat het een half uur kan duren, dan is het voor jou en je hond geweldig om te zien dat het lukt! Je ziet de hond nadenken, reageren en ineens valt het welbekende kwartje. En dat is jouw beloning voor je geduld en het belangrijkste vind ik, is dat de hond heel trots en blij reageert als hij het goed doet. Hij heeft het zelf bedacht, krijgt zijn beloning, checkt nog een aantal keer of dit echt de bedoeling is van de oefening, en ja dat is het want jij bevestigd het elke keer met de beloning.

Belangrijk voordeel van de operante methode is dat de hond zelf heeft uitgevonden wat hij moest doen en hij zal het daarom altijd onthouden

Hoe leren honden
Hoe leren honden?


Openingstijden

Trainingslocatie – Handbalstraat 1, Amsterdam
MeAndMyShadow bij HSV de Oeverlanden
Maandag:   18:00 – 21:00
Donderdag:   9:00 – 21:00
Zondag:   9:00 – 18:00

Plan bezoek op onze trainingslocatie

Privé trainingen in Spaarnwoude of consult aan huis
Maandag:   14:00 – 17:00
Dinsdag:   14:00 – 18:00
Woensdag:   14:00 – 18:00
Vrijdag:   9:00 – 13:00
Zaterdag:   15:00 – 18:00