Ongewenst gedrag bij honden laten uitdoven

In paar stappen kan je ongewenst gedrag bij honden laten uitdoven. Bijvoorbeeld wat als je niet meer wilt dat je hond gaat bedelen als jij aan het eten bent. Hoe pak je dit aan? En hoe gaat de hond daarop reageren?

Waarschijnlijk heb je een aantal keer iets lekkers gegeven en de hond bevestigd in zijn gedrag; het bedelen heeft hem een meerdere malen iets opgeleverd. Zoals je weet zijn honden opportunisten en daarom werkt de positieve bekrachtiging methode ook zo goed bij het aanleren van oefeningen en gedrag. Dus je hebt hem bewust of onbewust iets aangeleerd, waarvan hij denkt dat het goed is. Hij denkt: ‘ik word beloond als ik vragend en kwijlend voor baasje zit’. Top actie! Ik test het nog een paar keer…en jawel hoor ik krijg weer iets lekkers terwijl mijn kwijl op baasjes’ broek druipt 🙂 Top oefening!!!

Het is een behoorlijke uitdaging om dit ongewenst gedrag bij honden af te leren, hij heeft de oefening immers zelf bedacht en hij is er voor beloond. Zie laatste zin bij Tip “Hoe leren honden” over operante conditionering: ‘Belangrijk voordeel is dat de hond zelf heeft uitgevonden wat hij moest doen en hij zal het daarom altijd onthouden’. Lekker dan, hoe gaan we dit oplossen?

Klinkt heel eenvoudig wat ik nu ga vertellen, maar het vergt nogal wat doorzettingsvermogen van jou als baas. De hond heeft met het bedelgedrag een enorme vasthoudendheid, dus die moet jij zien te toppen. Hier komt het…. je geeft nooit meer iets als jij zit te eten en de hond bedelt.

Nooit,

Nooit

echt Nooit meer.

Een tijd lang gaat het goed en hij heeft het bedelen opgegeven, denk je. 

Maar dan gaat de hond ineens alles uit de kast halen om het toch weer voor elkaar te krijgen, nog meer schattig kijken, nog meer kwijlen, pootjes geven, blaffen, rondjes draaien, 2 voorpootjes in de lucht etc. Hij kan zo het circus in. Hij checkt in alle hevigheid of het gedrag toch nog weer iets kan opleveren. Dit gedrag noemen wij extinction burst. Als je hem niet beloond zal hij daarna echt ophouden met bedelen. Het was zijn laatste check als het ware. 

Ongewenst gedrag bij honden laten uitdoven.


Openingstijden

Trainingslocatie – Handbalstraat 1, Amsterdam
MeAndMyShadow bij HSV de Oeverlanden
Maandag:   18:00 – 21:00
Donderdag:   9:00 – 21:00
Zondag:   9:00 – 18:00

Plan bezoek op onze trainingslocatie

Privé trainingen in Spaarnwoude of consult aan huis
Maandag:   14:00 – 17:00
Dinsdag:   14:00 – 18:00
Woensdag:   14:00 – 18:00
Vrijdag:   9:00 – 13:00
Zaterdag:   15:00 – 18:00